Crisis – what crisis? A crisis of imagination!

“Våra unga behöver få drömma. Man måste ha projekt som är större än en själv”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron om situationen i Europa idag med ökad terrorism, främlingsfientlighet samt social och ekonomisk utslagning. Vi lever i en ”crisis of imagination” – fortsätter presidenten som också har en bakgrund som filosof – en kris för fantasin som gör att saknas inspiration och vilja att starta galna och vackra projekt. Precis som Macron har även många andra framfört vikten av att ”tänka om” och att, i en tid då man i stället tenderar att vända sig nostalgiskt bakåt tiden, hitta nya sätt som värnar om drömmens och fantasins kraft.

Men är det så? Vi lever ju med en oöverträffad medial produktion av fiktion, som också blivit till en av våra största industrier. Vi flyter runt i filmer, reklam, böcker, TV-serier och spel som för vår fantasi vidare till andra världar och möjligheter, men också en ”sci-fi imagination” som skapats kring robotar och deras utveckling. Allt detta påverkar våra debatter om framtiden – men samtidigt verkar det paradoxalt nog som om utopierna och framtiden har försvunnit… Vad är problemet? Har vi för mycket fantasi och imagination? Eller har vi fel imaginationer? Eller har rätten till att föreställa sig att en annan värld skulle vara möjlig blivit en lyx för en liten elit?

Vi vill i denna session diskutera vad imagination kan betyda för vår forskning och vad forskning kan betyda för imaginationen. Hur kan frågor om fantasi, drömmeri och estetik placeras högre upp på våra forsknings- och undervisningsagendor?, Och hur kan denna forskning med ”imagination” bedrivas i praktiken i gränslandet mellan kritik och kreativitet?

Sessionen leds av Matilda Dahl, UU, Pierre Guillet de Monthoux, CBS/UU/HHS, Jenny Helin, UU, Bengt Kristensson Uggla, Åbo Akademi & Elena Raviola, GU.

ANMÄL ETT PAPER ATT PRESENTERA – KLICKA HÄR

Sessionsansvarig: Pierre Guillet de Monthoux, Professor, Copenhagen Business School, pgm.mpp@cbs.dk